Türkiye’de Tuz Sektörü

Türkiye’de olduğu gibi Dünya’da tuz sektörü önemli bir pazar teşkil etmektedir. Dünya tuz üretimi 220 milyon ton/yıl’dır. ABD en büyük tuz üreticisidir. Çin ikinci sıradadır. Daha sonra Hindistan ve Kanada gelmektedir.

Türkiye ise tuz üretimi ile dünya sıralamasında 19. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin tuz üretimi ise yaklaşık 2.500.000 ton’dur. Türkiye’deki havzalar ile ilgili kısa bilgiler vermek gerekirse; Türkiye’de şu anda deniz tuzu havzası olarak İzmir Çamaltı Tuzlası faaliyet göstermektedir ve kapasitesi 500.000-600.000 ton civarındadır. En büyük havza ise Tuz Gölü havzası olup 1.500.000-2.000.000 ton civarında bir kapasiteye sahiptir. Üretimin kalan kısmı ise kaya tuzu havzalarından ve ithalat yolu ile karşılanmaktadır.

Kaya tuzu havzaları ise Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Kars, Kağızman olarak sıralanabilir. Bunların içerisinde kapasitesi en yüksek havza Çankırı havzasıdır. Bu havzalardan yararlanan ve rafine tuz sektörünü oluşturan firmalar 2009 yılı itibarıyla 6 adettir. Bunlar Billurtuz, Salina, Saray, Salti, Safir ve Alkim firmalarıdır.

Türkiye’deki ham tuz fiyatları uluslararası piyasalara göre daha yüksektir. Mısır ve Tunus’ta ham tuz fiyatları 10-15 USD civarındadır. Buna ek olarak ülkemizde yurtiçi nakliye için karayolunun kullanılması, enerji fiyatlarının (doğalgaz ve elektrik) çok yüksek olması maliyetlerimizi ciddi şekilde yükseltmektedir. Bu nedenle ihracatta rekabet gücümüz çok azalmaktadır. Ayrıca Türkiye’de gıda sanayinde örnek olarak bazı yemek firmalarında ve fırınlarda halen kalitesi belgelenmemiş tuzlar kullanılmaktadır. Bunların yerine kalitesi belgelenmiş tuzlar kullanılmalıdır. Sofra tuzlarındaki denetim Tarım Bakanlığı tarafından çok iyi bir şekilde yapılmaktadır.

Bu yazı tarihinde yazıldı - 14842 kez okundu.